hoe herken je vochtproblemen

Hoe herken ik een vochtprobleem?

Vochtproblemen, ieder huis heeft er wel eens mee te maken en niemand vind het prettig. Het is niet goed voor uw gezondheid en ook niet voor uw meubels. Hoewel vochtproblemen zo snel mogelijk moeten worden opgelost, kan het soms erg lang duren voor de problemen zijn gevonden. De vraag is dan ook, hoe kunt u vochtproblemen gemakkelijk en snel herkennen?

Herkennen

Vochtproblemen kunt u gemakkelijk herkennen. Heeft u bijvoorbeeld teveel condens in uw woning? Dat kunt u herkennen aan lang beslagen ramen. Ook een muffe geur, rottend hout, schimmel en natte plekken op het behang en de muren zijn tekenen van vochtproblemen. Verder komen er veel insecten en ander ongedierte op vochtige ruimtes af. Zo kan het zijn dat u bijvoorbeeld pissebedden in uw woning kunt vinden. Ook als uw behang los laat, kan het zijn dat de lijm wordt opgelost door vocht. Lekkage is vaak makkelijker te zien door natte plaatsen bij bijvoorbeeld een waterleiding of een kraantje.

Ernstig vochtige plaatsen

Op sommige plaatsen in uw woning is de kans op vochtproblemen groter dan op andere plaatsen. Neem bijvoorbeeld de kruipruimte. Hier kan vaak een beetje water liggen, samen met de kelder. Ook de badkamer is een vochtige plaats doordat u regelmatig een douche of bad neemt. Verder kunt u nog denken aan de keuken, waar regelmatig warm eten en dus stoom wordt gecreƫerd en de afwas wordt gedaan.

Voorkomen

Vochtproblemen zijn niet prettig. U kunt dus ook het beste proberen om uw woning vochtvrij te houden. De vraag is alleen, hoe? Om te beginnen kunt u beginnen met de woning goed te ventileren. Doe regelmatig de ramen open en houdt het ventilatiescherm ook open. Vooral als u veel bezoek hebt gehad. Verder kunt u bijvoorbeeld de was buiten hangen, dit verminderd de hoeveelheid vocht in uw woning. Breng ook isolatie aan. Isolatie zorgt voor minder condens. Maak ook de badkamer schoon met een trekker of doek en zet tijdens het koken de afzuigkap aan. Verder is het belangrijk het ventilatiesysteem nooit helemaal uit te zetten, maar juist tijdens het douchen en een half uur na het douchen hem hoger te zetten.

Problemen verhelpen

Heeft u ondanks deze tips toch vochtproblemen ontdekt? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vochtbestrijding specialist bij u in de buurt. Via Contravocht vergelijkt u meerdere vochtbestrijding experts uit uw regio. Hij of zij wil u graag helpen met al uw vochtproblemen op te lossen en u adviseren over hoe u de problemen in het vervolg kunt voorkomen.