Schapenwol isolatie

Schapenwol isolatieIsolatie is er in allemaal soorten en maten te krijgen. Van kunstmatige isolatie tot isolatie met natuurlijke producten. Een van deze producten is het is schapenwol. Schapenwol wordt al eeuwen gebruikt als een goede vorm van isolatie. Dit wol is afkomstig van verschillende soorten schapen dat wordt vervilt. Uiteindelijk worden hier speciale isolatiematten en dekens van gemaakt.

Eigenschappen

Schapenwol heeft vele eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld geluidsabsorberend en heeft u dus minder last van geluidsoverlast. Ook kan schapenwol ruim 35% van zijn eigen gewicht dragen, waardoor het veel vocht opvangt en dus de vochtigheid in uw woning verbeterd. Tevens is het een soort luchtzuiveringsfilter, zodat de binnenluchtkwaliteit sterk verbeterd, is het brandveilig, warmte isolerend en mens en milieu vriendelijk. Zo bevat het geen irriterende vezels of chemische spullen en heeft het een levensduur van meer dan honderd jaar. Hierdoor hoeft het eigenlijk nooit vervangen te worden. Tevens is het 100% te recyclen .

Nadelen

In tegenstelling tot veel isolatie materialen heeft schapenwol niet veel nadelen. Het is niet slecht voor uw gezondheid of het milieu en op veel plekken ook wel gemakkelijk te plaatsen. Toch heeft alles een nadeel en in het geval van schapenwol is dat de prijs. Een spouwmuur vullen met schapenwol is al snel drie keer zo duur als een muur gevuld met glaswol of steenwol.

Waar te gebruiken?

Schapenwol wordt vooral in holle ruimtes gebruikt. Hierbij kunt u denken aan daken, wanden en vloeren. Ook in houtskeletbouw wordt het graag toegepast door de vocht absorberende werking. Door schapenwol kan de lucht in deze holle ruimtes minder bewegen en isoleert het dus veel beter

Verkrijgbaar

Schapenwol is verkrijgbaar als isolatiedeken, isolatie tegel of isolatierol. De rol is erg gemakkelijk te scheuren en te plaatsen. Vooral met een elektrisch mes. De dekens en tegels zijn in verschillende diktes van 50 tot 150 mm verkrijgbaar en bestaan vaak uit meerdere lagen van verschillend structuur. De eerste laag is er één met een dicht structuur en grote treksterkte. De tweede laag is lichter dan de eerste en heeft een open structuur voor de isolatie.

Prijzen

Prijzen schapenwol isolatieHoewel schapenwol best goedkoop is, is het isolatiemateriaal dat niet altijd. Dit komt doordat schapenwolisolatie is behandeld met extra mineralen als polyester smeltvezels. Deze zorgen ervoor dat het wol niet uit elkaar valt. Ook gaat het in de meeste gevallen om een ander soort wol dan kledingwol, aangezien dit wol vaak wat stugger is. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs van €20 a €25,- per vierkante meter. Dit zal dan een isolatieplaat zijn van ongeveer 50 mm dik. Dit is duurder dan andere (natuurlijke) isolatiematerialen. Per kilo bent u ongeveer €0,70 a €1,20,- kwijt.

Specialist

Als u uw woning ook wilt laten isoleren met schapenwol is het een goed idee om te beslissen waar u dat precies wilt doen. Hoewel warmte omhoog gaat, is vloerisolatie vaak ook wel erg fijn. Dus kunt u ervoor kiezen om uw volledige woning te laten isoleren, of alleen de muren en het dak. Vraag daarom een specialist om advies, wat voor u het beste uitkomt. Via Isolatie-Bedrijf.be komt u op vrijblijvende wijze in contact met een Isolatiebedrijf bij u uit de buurt.