EPDM

Waarom kiezen voor EPDM dakbedekking?

EPDM wordt veelvuldig gebruikt als dakbedekking. Vooral platte daken zijn erg geschikt voor dit type dakbedekking. Het bestaat uit een synthetisch rubber. Dit wordt gemaakt uit aardolie. EPDM wordt verkocht in rollen en kan zo op het dak gelegd worden. Pas op het dak worden de rollen uitgerold en op hun plek gelegd. Er zijn gespecialiseerde bedrijven welke dit natuurlijk voor u kunnen doen, echter is EPDM ook goed zelf te leggen. Wanneer u dit zelf wilt doen is het verstandig om te beginnen met het uitvouwen van de dakbedekking over het dak. Hierbij kunt u het beste een beetje afstand overhouden aan de randen. Op deze manier heeft u de juiste maat. Om het werkbaar te maken rolt u de helft van de dakbedekking terug op. Op die helft smeert u overal een evenredige laag lijm, waarna u de dakbedekking er weer over uitrolt. Vervolgens rolt u de andere helft op en kan daar ook lijm gesmeerd worden. Deze helft rolt u ook weer terug uit over het dak en overal ligt nu lijm onder de EPDM. Nu is het zaak om de dakbedekking stevig aan te drukken. Dit kan bijvoorbeeld met een bezem of een roller. Als laatste moeten de randen nog goed vast gezet worden, dit is heel belangrijk om lekkage te voorkomen. Het lijkt natuurlijk een simpel klusje en dit is relatief ook gemakkelijker dan bijvoorbeeld aan de slag met een brander. Het is verstandig om vooraf hier goed in te verdiepen. Verder zijn er ook nog andere voor- en nadelen aan een EPDM dakbedekking, zoals dit voor iedere vorm van dakbedekking geldt.

Voordelen van EPDM dakbedekking

Een EPDM dakbedekking wordt erg veel gebruikt, zeker op platte daken. Dit is niet zo vreemd, want er zitten erg veel voordelen aan. EPDM gaat erg lang mee, de levensduur is meer dan 50 jaar. Mede om die reden is het dan ook enorm milieuvriendelijk, omdat het zo een duurzaam product is, wat zelden vervangen dient te worden. Dit scheelt daarmee in afval en in het produceren van nieuw materiaal wat het dus alleen maar milieuvriendelijker en duurzamer maakt. Een ander voordeel aan EPDM is dat het in meerdere kleuren leverbaar is. Dit betekend dat u een wit dak kunt nemen. Waarom een wit dak? Wit houdt de hitte buiten, omdat het zonlicht weerkaatst. Een natuurlijk manier om het binnen koel te houden tijdens warme dagen. Wellicht is dit in Nederland niet altijd nodig, maar zeker wanneer u over een woning in het buitenland beschikt met een plat dan, dan is een wit dak gemaakt van EPDM zeker de moeite waard om in overweging te nemen. Een EPDM dakbedekking is ook nog eens wortelbestendig. Dit betekend dat u hierop een groen dak kunt nemen, welke u huis beschermt op natuurlijke wijze tegen factoren van de natuur. Het is erg gemakkelijk aan te brengen. Dit komt mede door het gewicht. Tevens is het erg licht van gewicht. Hierdoor geeft het ook weinig extra belasting aan de constructie van de woning.

Nadelen van EPDM dakbedekking

Zoals ieder product en ook iedere dakbedekking, heeft ook een EPDM dakbedekking nadelen. Deze vallen in het niet tegen de vele voordelen, maar zijn toch zeker de moeite waard om mee te nemen in de beslissing voor een nieuwe dakbedekking. Zo kan het materiaal beslist niet tegen chloor. Wanneer u in de buurt van een zwembad woont is het dan ook eigenlijk al niet verstandig om een EPDM dakbedekking te nemen. Dit kan schade veroorzaken aan het dak welke wel te herstellen zijn, maar doordat het zal vast vaker voorkomen wanneer u in de buurt van een zwembad woont. Hierdoor is het dan ook niet verstandig om een EPDM dakbedekking te nemen. In ieder geval zeker de moeite waard om de afstand tot het zwembad aan te geven bij een professionele vakman. Een ander nadeel aan EPDM is dat het aan de dure kant is. Hoewel deze kosten eruit gehaald kunnen worden door de lange levensduur kan dit natuurlijk wel een reden zijn om voor een andere vorm van dakbedekking te besluiten.

Meer weten over EPDM? Neem dan eens een kijkje op de website van Leonvos.be.