buitendeur afhangen

Inkorten en afhangen van een buitendeur

Een handig stappenplan voor het inkorten en afhangen van een buitendeur. Volg de onderstaande stappen.

Opmeten van het kozijn

Ga je een deur afhangen, dan zal je als eerste de maten van het kozijn moeten inmeten. Houd er rekening mee dat een kozijn bij een wat ouder huis nogal eens wil verzakken. Je moet daarom de boven- en onderkant van het kozijn inmeten. Kijk daarnaast ook in het midden van naar de breedte van het kozijn. Voor het inmeten van de hoogte kijk je zowel links als rechts. Houd er rekening mee dat er een vloer en drempels moeten komen onderaan de deur. Houd rekening met de hoogte van de uiteindelijke vloer en met de hoogte van de drempel. Heb je teveel ruimte over, dan zal er naderhand een tochtstroom onder de deur komen. Heb je te weinig ruimte over, dan zal de deur over de vloer heen slepen.

Welke draairichting?

De draairichting bepalen is heel belangrijk voor je een deur gaat ophangen. Zitten er al scharnieren in het kozijn dan is het een redelijk eenvoudige klus. Volg hierbij het volgende kleine stappenplan:

  • Kijk naar het type deur: opdekdeur of stompe deur. Bij een stompe deur is de draairichting niet zo heel belangrijk; deze heeft nog geen slotgat. Bij een opdekdeur is er al wel sprake van een slotgat en gaten voor de paumelle scharnieren.
  • Ga daar staan waar je de deur naar je toe trekt als je hem opent. Op het moment dat de scharnieren dan aan de linkerkant zitten is de deur linksdraaiend. Zitten de scharnieren aan de rechterkant, dan is de deur rechtsdraaiend.

Stompe deur of opdekdeur inkorten?

Deuren zijn er in twee soorten; je hebt de stompe deur en de opdekdeur. De stompe deur is helemaal recht bovenaan en bij de zijkanten. Dat houdt in dat hij in het kozijn komt te hangen en dat hij geen overlap heeft aan de boven- en zijkant. De stompe deur is eenvoudiger af te hangen, maar hij is niet voor iedere ruimte even geschikt. Je gebruikt deze deur vooral bovenaan en onderaan de trap in je huis. Het is een deur die geen bescherming biedt tegen tocht. Een opdekdeur daarentegen is naar de zijkanten en naar de bovenkant wat breder. Hij heeft al scharniergaten en een slotgat waardoor hij zonder al te veel werk af te hangen is.

Handig filmpje deur inkorten

Stompe deur bijschaven

Ga je een stompe deur passend maken, dan kan je er aan alle kanten tot een centimeter vanaf schaven. Moet je de deur afschaven, dan doe je dat het handigste aan de kant waar de scharnieren zitten. Je ziet de afgewerkte rand dan immers niet zitten wanneer je een deur opent. Houd bij het afschaven van de stompe deur rekening met de draairichting ervan en met de hoogte en breedte die je op diverse plekken hebt opgemeten. Denk eraan dat je de deur moet bijschaven naar verhouding wanneer het kozijn wat scheef loopt. Houd er aan de onderkant rekening mee dat je 5 millimeter overlaat wanneer het kozijn wat scheef loopt. Denk eraan bij het afhangen van de deur dat er minder dan 4 millimeter speling is bij de deur. Er moet immers ruimte zijn om de deur te kunnen openen.

Scharnier plaatsen

Hangt er in het kozijn nog geen scharnier, dan moet je dat eerst gaan aftekenen. Dat doe je door te kijken naar de hoogte van de andere scharnieren in het huis. Teken af waar de scharnieren moeten komen te zitten en kijk ook bij de opdekdeur naar de voorgeboorde gaten voor de scharnieren. Vervolgens hang je op die plek de scharnieren in het kozijn door eerst met de beitel de ruimte te maken in het kozijn. Daarna schroef je het scharnier in het kozijn. Nadat je de deur hebt voorgeplaatst plaats je ook het scharnier in de deur zelf. Doe eerst de bovenste scharnier, dan de onderste scharnier en uiteindelijk ook de middelste scharnier.

Filmpje buitendeur afhangen

De buitendeur afhangen

Door een wig onder de deur te leggen kan je deze redelijk eenvoudig afhangen. Door een muntje op de deur te leggen houd je in de gaten of er genoeg speling is aan de bovenkant. Het afhangen van een deur zou je alleen kunnen doen maar in het geval van een stompe deur is het een goed idee om iemand te vragen om de deur aan de andere kant tegen te houden. Een opdekdeur laat zich eenvoudiger afhangen. Na het afhangen is het enkel nog zaak dat je het deurbeslag plaatst.

Overweeg je nieuwe ramen of deuren? Vraag op de website van Weldimo.be een offerte aan voor nieuwe ramen en deuren.